Bonus far – en omvæltning

Jeg blev for snart 2 år siden, bonus far til en dreng på 4 og en pige på 6, det vil sige de i dag er 6 og 8 og sikke en udvikling der er sket.

Da jeg kom ind i familien som en velfungerende og social tryg mand, var omvæltningen stor da begge børn tydeligt havde været igennem store omvæltninger som ikke alle havde været til plus siden.

Blandt andet havde Malenes eksmand på et tidspunkt sparket døren ind og slået og skubbet til Malene, mens børnene så det, udover det truede han over sms med både det ene og andet, som jeg på grund af børnene ikke vælger at skrive her.

I den første lange periode, var der mange “slagsmål” der skulle tages omkring holdninger og hvordan man opdrager børn.
Før jeg mødte børnene havde jeg valgt at læse denne bog, en bog om børneopdragelse, som giver forslag til hvordan man som forælder kan fremme de stærke sider og mindske dårlig opførsel osv.
Noget kunne jeg bruge og andet ikke, har hørt både godt og skidt fra andre om bogen, jeg kan sige at jeg som bonus far, den dag i dag er glad for at jeg valgte at læse bogen og investere noget tid i det før jeg mødte børnene.

Som bonus far gik jeg måske i starten lidt for meget op i at være den gode faderrolle, jeg væltede ind i det med 110 i timen, ikke altid med lige godt resultat, da Malene nogle gange følte at jeg på tog mig for meget ansvar, dette havde vi lange snakke om og som tiden er gået har vi fundet en rigtig god balance gang i mellem faderrollen og det at være bonusfar.

Tilbage til børnene, Emil var en dreng som udviklingsmæssigt ikke var helt på stadie med sin alder, da jeg lærte at kende ham, usikker og utrolig kontrollerende, selv et styk pålægschokolade som gik i stykker eller ikke lå som det skulle på maden, kunne få ham til at græde ganske ukontrolleret, det at få ham op om morgenen og få ham til at børste tænder, kunne også være en kamp uden lige, selv det at skulle i seng om aftenen kunne være en magtkamp, hvis ikke Emil fik det som han ville, kunne det ukontrollerede pyllergråd komme igen og igen og han vil bare ikke makke ret.
Nynne var allerede god i skolen og en perfekt veninde rent socialt ud af til, men i hjemmet var der ofte slå, sparken og meget hidsige udbrud som nogle gange kammede over i biden og ukontrolleret skrigeri med ord som ikke tåler gentagelse her.

Med til dette hører at vi det første års tid, jeg kendte Malene, var udsat for hærværk på Malenes bil, noget som var med til at gøre børnene utrygge og både Malene og jeg gik og var til tider meget anspændte.
Jeg kan huske en aften, hvor jeg skal putte Emil som er meget træt, men da vi har gæster vil han bare ikke i seng, Så han begynder at græde meget højlydt, samtidig er Nynne ved at sige godnat til sin fader igennem telefonen og han hører sikkert denne gråd, mærkeligt nok har vi 2 timer senere en totalskadet bil, da der er blevet smidt et meget kraftigt kanonslag ind gemmen bilen efter der først er blevet begået hærvæk på den.
Dette var bare et af flere eksempler på hvordan det foregik.

Jeg forsøger efter bedst mulige måde at opdrage på børnene som jeg kan og Malene er med tiden også blevet bedre og bedre til at give mere plads til mig, hvad angår børneopdragelsen, det har krævet flere lange snakke, hvor vi bliver enige om hvad der er fokus område og hvad der er gået godt med børnene siden vi sidst havde en af vore lange snakke om børneopdragelse.

Et af de første punkter vi valgte at afprøve er et koncept der hedder Timeout, hvis børnene har lavet noget som ikke er i orden, ikke vil høre, eller for eksempel har tegnet på deres reol med kuglepen selv om de godt ved de ikke må, så stod den på time-out.
Vi valgte at sige at en stol ude i køkkenet er der hvor timeouten foregår, den mindste periode af tid er 5 min. hvor enten Emil eller Nynne fik lov at sidde og tænke over tingene, dette skulle foregå i ro, hvis ikke, er tiden ofte blevet længere, det længste vi har haft et af børnene i time-out er ca. 20 minutter.
Vi bruger time-out for at vise der er konsekvens hvis man gør ting der ikke er i orden at gøre og i dag er der længere og længere tid i mellem børnene får en time-out, Emil fik en den anden aften, da han havde valgt at bruge en halv bøtte ansigtssæbe, som han godt vidste han skulle lade være (han synes den var sjov at fylde med vand og så trykke på den, da vandet så kom ud i en hård stråle) før det var der gået en lang periode hvor ingen af dem havde været i time-out.
Time-out er noget jeg læste om i den bog, jeg lavede et link til tidligere i bloggen her, jeg synes det er meget godt og børnene lærer hurtigt at det ikke kan betale sig at gøre tingene, da det er træls for dem at skulle sidde og tænke over noget de har gjort, i stedet for, for eksempel at hygge med Malene og jeg.

En anden væsentlig ting som har vigtigt for Malene og jeg, overfor børnene er at vi er enige, hvis den ene siger nej, siger den anden også nej, dette betyder at børnene ved vi står sammen om de ting vi siger og at det ikke hjælpe at plage den ene frem for den anden, det giver børnene tryghed, da de ikke bare kan løbe videre til den ene, hvis der er blevet sagt nej, i de situationer der er opstået, hvor Malene og jeg er uenige, har vi langt de fleste gange taget den uden for børnenes hørevidde.

En tredie ting er at fortælle børnene hvad der er godt ved de gode ting de gør, altså at huske og rose dem for den gode opførsel, da det automatisk gør at lysten til at lave ballade bliver mindre, der kan da godt komme et øv, en gang i mellem, hvis der er noget de ikke får lov til, men de accepterer meget hurtigere et nej end de gjorde i starten.

Til sidst vil jeg komme med et andet meet væsentligt punkt, vi er flyttet til en mindre by, hærværket på bilen er stoppet og hvor både skolen og børnehaven bare har været så gode til at rumme de 2 børn.
Den udvikling der er foregået er absolut med stor, større og gigantisk pil op.
Emil er blevet en meget mere smilende dreng, der virkelig udvikler sig med kvanteskridt, det kan i perioder være svært at følge med, og jeg kan ikke huske hvornår der sidst virkelig har været et udbrud af raseri fra Nynne, som dem jeg tidligere beskrev hun kunne have.

Dette har også gjort det endnu lettere for mig at være bonus-far, være den rollemodel som børnene nogle gange bevidst ser op til og som de andre gange ubevidst lærer nogle ting ad.
Et eksempel var her sidste søndag, hvor jeg og børnene tog ud at cykle en 5 km tur på store veje, Emils første gang, de var spændte og glade.
Da vi kom hjem, fik jeg med det samme besked på, at det vil de gerne noget mere, så er det jo man bliver blød om hjertet.

Så ja, fra at være single i flere år til at blive bonus far, det er en kæmpe omvæltning, husk at stoppe op og tænke over tingene en gang i mellem, du må ikke glemme dig selv i det, husk at trække dig lidt væk og se på det hele fra sidelinjen, samtidig med du er midt i det.
Du skal gå ind i det med åbne arme og vide at de værdier du har er nogle børnene gerne vil lære af dig og selv de dårlige sider har de med at lære også, så husk at dine børn gør hvad du GØR, ikke hvad du siger!

Med venlig hilsen
Carsten (en glad bonus-far)

Om carstenrc

32 år Salgskonsulent Stor erfaring inden for salg Har B2B og B2C erfaring Ønsker altid at blive bedre
Dette indlæg blev udgivet i Min mening og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s